(Let op – ik maak gebruik van affiliatielinkjes – daar merk jij weinig van maar ik krijg hierover een percentage. Ik beveel geen producten aan waar ik niet achter sta. Wanneer je shopt bij Becreativeshop.nl krijg je 5% korting met de code Saralindenhols. )
Je hoeft niet perse in een speciale journalingbible te werken. Je kunt ook mooie dingen maken in een schetsblok of notitieboekje. Een oud psalmenboek kan ook mooie achtergronden geven. Wil je graag in een Nederlandse journalingbijbel werken @Marjoleinscreations schreef een blog over de verschillende NL versies. Uiteraard is er ook een willekeur aan mogelijkheden wanneer je voor een Engelse versie gaat. Zou hou ik enorm van mijn interleaved bible (met na elke blz tekst een blanco pagina) en ook de Illustrated faith bible (met ringband) is een favoriet van mij.
Het voordeel van de nbv schrijfbijbel is dat hij lekker handzaam is en gemakkelijk meegenomen wordt als je naar de kerk gaat.
De HSV notitiebijbel heeft wat gladder papier (hou ik zelf niet zo van) maar is groter dan de nbv en daardoor meer tekenruimte.
Probeer materialen altijd eerst uit op de achterste pagina’s van je bijbel. Zo kun je zien of het doordrukt en welk effect het geeft op het bijbelpapier. Verschillende soorten bijbelpapier reageren elk soms heel anders op diverse materialen. Ik raad je aan om 1 testpagina te maken zonder en 1 met voorbewerking.
Mijn advies is ook om eerst te werken met de materialen die je reeds in huis hebt. Gaandeweg het journalen ‘groei’ je behalve in ervaring ook in kwaliteitswensen. Wanneer je het met een klein budget moet doen kunnen bepaalde budgetwinkels heel aantrekkelijk lijken. Maar vaak lever je dan ook in op kwaliteit. Wacht dus liever met het uitgeven van je geld tot je echt weet wat je wil. Ik ben zo ooit gestart met een kleine doos potloden van Bruynzeel design en kocht later potlood voor potlood van merken als Derwent, Caran d’ache en Faber Castell bij.
Pagina voorbereiden – afwerken
Sommige materialen hebben het nodig dat je de bladzijde voorbewerkt met clear gesso, matte medium of dat je ze afwerkt met fixatief. Zo voorkom je doordrukken of dat bepaalde materialen niet meer afgeven.
Het aanbrengen van gesso of matt medium kan door het met een oud winkelpasje heel dun uit te smeren om het zo glad mogelijk te krijgen. Met een kwastje krijg je meer structuur (slecht voor microns en fineliners) maar doordat je dikker aanbrengt heb je ook minder kans op doordrukken. Smeer altijd van binnen (de rug) naar buiten. Niet van boven naar beneden of schuin want dan leurt je papier en kan het sneller scheuren of krom trekken. Bewerk altijd je hele blz. voor en niet slechts een stukje. Dit voorkomt extra gekreukel.
let op : als je flinterdun werkt en je ‘mist’ een stukje: daar drukt t dan wel door!
- Met witte gesso zie je de ondergrond niet meer, gebruik liever clear gesso; deze droogt transparant op.
- Clear gesso maakt de pagina ietsje ruwer en houdt het vocht veel beter tegen. Niet alle merken gesso zijn goed voor de houdbaarheid van je fineliners. Sommige merken zijn te ruw en verstoppen je fineliners waardoor deze opgedroogd lijken.
- Matte gel medium droogt nagenoeg glad en kreukvrij op, goed te gebruiken als ondergrond maar het heft de watervastheid van je pennetjes op. Je hebt meer het idee dat er een dun plastic laagje over je blad ligt.
Het voorbewerken van je bladzijde kan behoorlijk effect hebben op hoe je materiaal zich gedraagt qua ‘beweging’ & ‘vloeibaarheid’, qua watervastheid (verlies ervan) en droogtijd (langer). Maak achterin je blz een testpagina die je voorbewerkt met jouw medium. Test daarop je materialen. En elke bijbel heeft weer ander papier en ook dat beïnvloedt de werking van bijvoorbeeld gesso. Op gewoon papier, bewerkt met clear gesso blijft een Micron fineliner gewoon watervast. In de Hsv notitiebijbel is dat weer anders en moet je de pennen meer droogtijd geven.
Kleurpotloden
In principe kunnen alle kleurpotloden gebruikt worden, maar niet alle merken geven een even mooie kleurafgifte. Duurdere merken hebben vaak meer pigment waardoor je fellere kleuren krijgt of minder hard moet drukken. Dit beïnvloedt enkel het resultaat; niet zozeer het proces van biblejournaling. De hardheid van een potlood kan wisselen en de één werkt liever met een wat zachter potlood dan de ander, dat is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Kleurpotloden drukken niet door op het bijbelpapier, al kan de kleur wel doorschijnen. Polychromos van Faber Castell zijn kwalitatief goede potloden.
Pastelpotloden zijn erg zacht en kruimelig maar blenden heerlijk waardoor je mooie overgangen creëert. Let wel: pastel en pastelpotloden moet je achteraf fixeren omdat het anders blijft afgeven. Gewoon de goedkoopste sprayfixatief voor pastel of grafiet voldoet hierbij prima. Spray met voldoende afstand en niet teveel ineens. (Gebruik geen haarlak, dan kan later onder invloed van vocht en warmte gaan plakken.) Hier vind je een filmpje waarin ik diverse merken pastelpotlood met elkaar vergelijk. Mijn favoriete pastelpotloden zijn op dit moment die van Faber Castell. Maar ik startte met deze van Bruynzeel Design en dat is een prima merk om mee te starten!
Aquarelpotloden zijn ideaal wanneer je ze wilt uitwassen met een penseel. Dit geeft weer een heel ander effect dan gewone kleurpotloden. In principe is het papier van journalingbibles tegen doordrukken bestand, tenzij je teveel water gebruikt.
Verf
Waterverf drukt meestal niet door, dit wil nogal eens wisselen qua merk en hoeveelheid watergebruik, of van het soort bijbelpapier. Zo heeft de eerste en derde druk van de Schrijfbijbel (Nbv) beter papier dan de tweede druk. En drukt de Hsv Notitiebijbel sneller door dan de Schrijfbijbel. Test dus uit op een proefpagina achterin je bijbel.
Acrylverf drukt niet door, mits je niet teveel water gebruikt. Je kan Acryl doorzichtiger krijgen door het te mengen met matt medium. Perfect voor in de bijbel zijn de acrylmarkers van Edding. Gebruik de dikke witte marker om een eerste laagje aan te brengen (let op deze is semi-dekkend) en dit zorgt ervoor dat wat je schrijft en tekent totaal niet meer doorschijnt.
Wanneer je nat werkt in je bijbel; maak de hele blz. nat. Door slechts een klein gedeelte nat te maken gaat het blad alleen op die plek ‘leuren’ waardoor er meer kreukels ontstaan. Leg tijdens het werken een plastic vel onder je blad om de overige blz te beschermen tegen het vocht. Sommigen vinden het prettig om er ook nog een stukje keukenrol of een gewoon a4tje onder te leggen.
Krijt
- Wateroplosbare krijtjes zoals Caran d’ache neocolor II, krijtjes van Vicky Boutin, Jane Davenport of Gelatos van Faber Castell; niet goedkoop maar prachtige kleuren! Je kunt er heel transparant mee werken maar ook redelijk dekkend. Met babydoekjes krijg je een heel ander effect dan wanneer je ze gebruikt als stempelinkt of als waterverf.
- Pastelkrijt (kalk): droog aanbrengen en met vingers, doezelaar of wattenstaafje uitwrijven. Geeft aquarel-achtig effect als je het met water of geurloze terpentine gebruikt. Vergeet niet te fixeren!
Pennen / fineliners
Ikzelf werk het liefst met Sakura Micron of de profipen van Edding deze zijn in verschillende diktes te krijgen. Ook met beitelpunt. Ikzelf vind Edding iets zwarter (vooral op gekleurd papier zichtbaar) maar Micron gaan langer mee. Heb je een stevige hand die neigt tot duwen, en hou je de punt te lang op 1 plek kan het alsnog doorbloeden. Maar met diktes 005, 01 en 02 heb ik daar nooit last van. Ga niet ‘inkleuren’ met deze pennetjes, dat drukt vaak wel door.
Het voordeel van deze fineliners is dat ze watervast zijn. Dus kan je na het gebruik ervan nog met natte materialen er overheen. Behalve wanneer je de blz. had voorbewerkt met bijvoorbeeld matte medium: dit medium is te glad en heft de watervastheid op.
Er zijn uiteraard nog meer pennen en materialen die prima werken / al dan niet op een voorbewerkte ondergrond. Test e.e.a. vooral ook zelf uit achterin je bijbel! Tip: niet alle fineliners overleven elke ondergrond. Zo kan Micron niet goed tegen gesso; daar raakt de punt van verstopt / vervuild.
Inkt
Veel soorten inkt drukken (deels) door op gewone bladzijden. Bij speciale journalingbibles en de schrijfbijbel minder maar het loont om het even uit te testen op de achterste bladzijden in je bijbel. Check ook of je inkt watervast is.
Je hebt inktsoorten die ‘drijven’ op de bladzijde, deze drukken niet zo snel door, andere inktsoorten ‘zinken’ en drukken wel door. Niet alle inkt is even bruikbaar voor stempelen. De droogtijd wisselt van soort tot soort.
De lichtere kleuren van Versa magic dew drop (chalk-ink): drukken in de schrijfbijbel niet door in de craftbijbel soms wel.
Brushpennen en stiften zijn meestal op basis van een soort inkt, deze drukken zonder voorbewerking genadeloos door in je bijbel.
Ecoline – ook de stiften- drukken grandioos door. Vaak ook na voorbewerken.
Tim Holtz inkt drukt wel door, niet als je goed voorbewerkt.
Lijm / Washitape
Tip-ins, plaatjes; het is ook leuk om iets in je bijbel te plakken. Washitape is mooi, let op dat sommige goedkope (plastic) washi door warmte kan krimpen en de blz. kan doen rimpelen.
Niet alle lijm is zuurvrij en kan in de loop der tijd verkleuren. Niet handig als je Vellum (semi-transparant kalkpapier of pergamano) gebruikt. Let er dus op dat je zuurvrije lijm gebruikt. Col-all is prettige zuurvrije lijm die je bij teveel ook weer redelijk makkelijk kan wegwrijven. Het is ook een type lijm die de blz niet doet bobbelen of kreuken.
Boekbinderslijm en Coccoinalijm werken ook goed.
Pritt vind ikzelf niet prettig om te gebruiken. Het doet het papier vaak extra kreuken.
Grafietpapier – Overtrekken
Geen tekenwonder? Overtrekken is ook leuk! Leg grafietpapier onder een plaatje en overtrekken maar. Dan heb je de lijnen in potlood in je bijbel staan. Deze zijn uitgumbaar. Je kunt ook zelf grafietpapier maken met een heel zacht (grafiet)potlood: je kleurt dan de achterkant van je plaatje helemaal in met potlood en trekt hem dan over. Online gemakkelijk te bestellen. Met 1 velletje grafietpapier kan je heel veel plaatjes overtrekken. Grafietpapier is in meerdere kleuren te bestellen maar de originele grijze valt het makkelijkst uit te gummen.
Carbonpapier is makkelijker te verkrijgen maar kan je niet uitgummen
LET OP: Op sites als Aliexpress of wish kan je ook grafietpapier of Microns bestellen: mijn ervaring is dat het hier vaak gaat om namaak wat niet de kwaliteit geeft die het origineel wel heeft. Zo is de namaak Micron niet watervast en het grafietpapier vlekt en valt niet uit te gummen. Sowieso kan je vraagtekens zetten bij deze sites. Ikzelf hou ervan om Nederlandse ondernemers wat meer te steunen en kan je dat ook van harte aanbevelen.
Je kan ook je telefoon of tablet gebruiken als lichtbak. Hier zijn appjes voor.
Overig
Wat je allemaal kan doen en gebruiken om te biblejournalen is enorm; je kan gebruik maken van stickers, (alfabet)stempels, rub-ons enz. de mogelijkheden zijn eindeloos.
Ik heb zelf ook diverse materialen mogen ontwerpen die te koop zijn bij www.lucilight.nl o.a.:
Transparante watercolor stickers (ideaal om ook óver de tekst te plakken want de tekst blijft zichtbaar)
Diecuts (reeds uitgeknipte plaatjes die je in scrapbookstijl of collage kan gebruiken)
Diverse printables (al vanaf 0,99,- om zelf te printen, over te trekken of om uit te knippen, maar er worden ook vaak gratis printables ter beschikking gesteld.
Terug naar Biblejournaling menu
Terug naar Biblejournaling menu