Biblejournaling: vóór je start

  • Biblejournaling is het geheel van bidden, bijbellezen, overdenken, persoonlijk toepassen en creatief verwerken. De volgorde maakt niet zoveel uit, en ook niet of je wat meer tijd besteedt aan het ene of het andere onderdeel.  Starten met een gebed is wel zo prettig, maar soms heb je geen woorden en spreken de kleuren of beelden van je verwerking meer dan je zelf had kunnen zeggen.  Zoek hierin vooral je eigen weg.

  • Sommigen beginnen voorzichtig in een schrift of journal. Anderen kopen gelijk een journalingbible en heel wat knutselmateriaal voor erbij. Doe vooral wat bij je (portemonnee) past en gebruik in beginsel vooral het materiaal waar je al bekend mee bent.  Later kan je er altijd nog materialen en technieken aan toevoegen. Over bijbels en materialen schrijf ik elders op deze blog.

  • Je kan starten met anderen nadoen. Je kan starten met een eigen leesrooster of dagboekje en zelf wat bedenken bij elk tekstgedeelte. Je kan starten bij een bepaald bijbelboek en blz. na blz. verwerken. Als je een leuk plaatje in je hoofd hebt van wat je wil maken, kan je er een tekst bij zoeken. Of andersom. Niets is fout.
  • Toen ik net startte met biblejournaling aapte ik vooral anderen na. Ik stuitte op een challenge van Rebecca Jones. In die challenge gaf zij elke week een bijbeltekst met uitleg + een voorbeeld van hoe je dit kon verwerken, met tutorials op youtube enzoverder.  Als een peuter die leerde praten deed ik haar precies na. Al snel vond ik mijn eigen weg en probeerde ik andere materialen en stijlen en koos ik zelf ook de teksten uit waarrond ik iets wilde maken. 

  • Laat je niet afschrikken door mooie voorbeelden. Niet perfect is ook goed en als je nieuwe dingen wil uitproberen, moet je durven fouten maken. Het principe bij biblejournaling  is
    • “It’s not about the art, it’s about the HEart. It’s not about the Journal, it’s about the journey”
    • Het gaat niet om het kunstwerk wat je moet maken, maar om het hart; de instelling waarmee je iets maakt. Journalen gaat niet om een kunstig einddoel, het gaat om het proces; de tijd die je met God doorbrengt. Uiteraard is het wel heerlijk om je te laten inspireren en tot inspiratie te zijn. Op social media vind je vele biblejournalers, facebookpagina’s en websites.

  • Natuurlijk mag je blij zijn als iets goed lukt en mag je het met (gepaste) trots tonen aan de andere groepsleden. Maar durf ook je verwerking te tonen wanneer het niet is geworden wat je vooraf voor ogen had. Heb je vragen over de tekst waarmee je bezig bent of zit je vast qua techniek of mis je ideetjes hoe iets te verwerken : voel je vrij het anderen te vragen. Wanneer je iets van een ander wil namaken: vraag dan éérst toestemming aan de ander. Wanneer de verwerking van een ander jou inspireert maar je het ‘je eigen’ hebt gemaakt, vermeld dan alsnog de ander wanneer je post op social media (taggen heeft daarbij de voorkeur.)
http://www.lucilight.nl

terug naar Biblejournaling menu

Omhoog ↑