Een preektekening is een combinatie van tekeningen en woorden die samen de boodschap van de preek kernachtig weergeven. Je ziet als het ware in 1 oogopslag waar de dominee over sprak. Sommigen vinden het prettig om de preek in beeld te brengen nadat ze de preek hoorden. Ikzelf hou ervan dit tijdens de preek zelf te doen.
Waarom zou je preekaantekeningen maken?
- Je luistert actiever.
- Je neemt zelf meer verantwoordelijkheid om de boodschap te ontvangen in plaats van dat je dit aan de spreker over laat.
- Het is leuk. Zelfs een saaie of droge preek wordt er mooi van.
- Je hoort meer – anders.
- Je bent minder afgeleid door wat de mensen om je heen doen of aan hebben.
- Je maakt de preek persoonlijker.
- …
Preektekenen of preekaanTEKENINGen maken kan heel lastig lijken. Vooral als je denkt niet te kunnen tekenen. Maar ik ben ervan overtuigd dat IEDEREEN kan tekenen en kan leren om een preek uit te beelden, terwijl de spreker aan het woord is. Leg alleen de lat niet gelijk te hoog voor jezelf. En vergelijk jouw begin niet met andermans gevorderde status!
Oefen je eerst in het opschrijven van aantekeningen. Let daarbij op dat je niet alles wat er gezegd wordt probeert te noteren, maar alleen de kern. Dus niet klakkeloos noteren maar samenvatten. Je kan daarvoor gebruik maken van een vooraf gemaakt sjabloon. Onderaan deze pagina vind je een document met sjabloon wat je kan downloaden. Uiteraard kan je er ook zelf 1 maken.
Wat schrijf je er dan zoal in?
2. De meeste preken bevatten een aantal punten (een goede dominee zegt bij aanvang hoeveel punten hij heeft 😜), probeer deze in een opsomming te verwerken.
1.Wat is de titel of het thema van de preek of wat zijn sleutelwoorden?
3. Wat spreekt tot je hart? Het kan zijn dat een bepaalde quote, een voorbeeld of zelfs eigen gedachte je meer raakt dan de rest; vergeet dat niet op te schrijven – ook al heeft het mogelijk verder niets met het thema te maken.
4. Aan het eind: probeer in 1 zin de kern van de boodschap samen te vatten.
Alle begin is moeilijk dus gun jezelf de tijd! In het begin kan het prettiger zijn om een preek uit te beelden aan de hand van eerder gemaakte notities. Of luister een preek na op je laptop; en zet het tussendoor even stil zodat je meer tijd hebt. Het gaat vooral om het proces en niet het resultaat.
Let op: de sjablonen onderaan deze pagina zijn voor persoonlijk gebruik. Wanneer je eea wil gebruiken in een (jeugd)groep of voor een workshop (ook wanneer je het zelf natekent) graag eerst overleggen. (Je kan me via het contactformulier bereiken of via instagram.)
Wanneer je eea toepast en op social media plaatst waardeer ik een tag en vermelding.
Wil je me inhuren om in jouw kerk of groep hier een workshop over te geven? Dat kan! Neem gerust contact op over de mogelijkheden!