Daar vind ik wat van …

Hier in huis hebben we een gezegde; Daar vind ik wat van. Dat zeggen we over het algemeen wanneer we een zeer uitgesproken mening hebben over een actie of gedachte van een ander. We zeggen het wanneer we het hartgrondig oneens zijn met iemand en wanneer onze eigen mening zo gepaard gaat met emotie dat de kans bestaat dat het veroordelend overkomt. Of dat we de ander onbedoeld in een kwaad daglicht stellen. En dat willen we dan niet. Maar we willen wel duidelijk laten weten dat we niet gediend zijn van de actie of mening van die ander. En dan zeggen we dus ‘Daar vind ik wat van.’

De opmerking ‘Wij vieren geen Halloween, wij vieren het leven, dankzij Jezus die het licht geeft’ …Nou daar vind ik wat van.

Ik heb deze opmerking, of verschillende varianten erop, de afgelopen dagen (en elk jaar weer) meermaals de revue zien passeren op socials. Het levert een tweedeling. Wie is voor en wie is tegen? En is het nu goed of zit jij met jouw mening aan de foute kant en weet ik het beter?

Nu heb ik niets met Halloween. Maar dat heeft helemaal noppes te maken met mijn geloof of mijn christen zijn want ik heb ook helemaal niets met Kerst. Oh jee, een vrouw van de dominee die Kerst geen bal aan vindt… (pun intented). Het is toch echt zo.

Feiten op een rij (en vergeef me mijn heel-kort-door-de-bocht-schrijverij)

◦ Sinterklaas: startte als katholieke christelijke legende en vermengde zich later met Germaanse mythologieën. Het werd een tijd lang gevierd in de kerk als feest waar de rijken iets voor de armen deden. Maar is nu een feest van vooral de rijken en heeft niets meer te maken met kerk.

◦ Halloween: van All hallows eve. Was aanvankelijk een katholieke gedenkdag van de heiligen – op 13 mei, maar werd door Paus Gregorius de zoveelste al in 800-zoveel verplaatst naar 1 november. Dat viel ‘toevallig’ samen met het Keltische Samhein. Hierdoor gingen gevestigde cultuur en verworven godsdienst zich mengen. Lange tijd was de invulling echt katholiek. Hoe het nu gevierd wordt heeft nog weinig te maken met Allerheiligen. Maar net zo min met Samhein.

◦ Kerst: de geboorte van Jezus werd in de eerste paar eeuwen op verschillende data gevierd. De Romeinse kerk wilde daar 1 datum voor. Het werd 25 december. Tijdens de winterzonnewende- die stond toen nog foutief gepland. Velen (inclusief mezelf) hebben heel erg lang geloofd dat deze datum haar oorsprong vond in het Joelfeest (Yule), of dat de datum gebruikt werd om Germanen te kerstenen. Nieuw onderzoek van prof. Dr. P. Van Nuffelen beweert heel wat anders. Maar de Amerikaanse Sinterklaas – de kerstman- deed het hele christelijke aspect van het feest sowieso op haar grondvesten schudden. En nu dragen we foute truien met rendieren, zetten we een kerstmuts op en zingen we ‘All I want for Christmas is you’ van Mariah Carey – tot zover de wijd verbreide zeer christelijke vormgeving.

Mijn punt: tradities veranderen. Dat is een kenmerk van tradities. Nog nooit bleven ze eeuwenlang hetzelfde. Never. Wat AL deze tradities wel met elkaar gemeen hadden, ongeacht hun oorsprong: dat ze gaan over liefde: naastenliefde, verbroedering, ergens samen doorheen gaan, samen naar iets toeleven. En: naar elkaar omkijken (Ja zelfs Samhein).

En wat vergeten we met al onze stellige voor-of tegen meningen; precies dat. En daar vind ik wat van.

Zullen we dat ‘naar elkaar omkijken’ terugbrengen in al onze meningen? Dan maakt het niet uit wat de oorsprong van wat dan ook is; of aan welke kant jij of ik ook staan. Dan hebben we echt iets om samen te vieren.

ID: Ik heb me afgelopen week kostelijk vermaakt in het schilderen van deze pompoenen. Ik had amper een uur de tijd maar ging toch aan de slag. Een beetje in Halloween-sfeer. Love it. Ik gebruikte van Gogh waterverf en mijn Clairfontaine aquarelle boekje. Je kan deze verf en het boekje scoren bij Be Creative Shop – en met de code Saralindenhols krijg je er 5% korting.

DISCLAIMER: Ik heb niets tegen 1 van deze feestdagen. Ik heb er echter ook niet perse iets voor – qua oorsprong dan. Voor wat betreft Halloween: hoe het nu soms gevierd wordt: ik vraag me soms af of kleine kinderbreintjes al genoeg bestand zijn tegen te enge schrik-omstandigheden. Dus vind ik voorzichtigheid wel geboden. Maar daar mag jij gerust anders over denken.

2 gedachtes over “Daar vind ik wat van …

 1. Ik hou er ook niet van. Maar to be honest: ik heb nog nooit extreme toestanden in de stad gezien. Maar dat kan her en der anders zijn.
  1x in Den Haag in de voortuin een levensgrote pop gezien wat ik too much vond. Maar ik loop door.
  En als een kind dat ziet: als ouders is je invloed en jouw reactie groter dan zo een pop denk ik dan.

  En tv kijk ik niet. Dus daar heb ik geen last van.

  Ik maak er zelf geen probleem van: die ene keer per jaar: dan blijf ik toch thuis…

  Ik geloof zelf – op grond van de bijbel- niet in het demonen gedoe ervan (zoals jij dat omschrijft) of dat je je openstelt voor demonen door mee te doen. Helemaal niet zelfs. Ik vraag me altijd af hoe christenen erbij komen dat dit zo is. Vaak leeft dat idee omdat ze dat ooit zo gehoord hebben in een charismatische preek maar nog niemand kon mij een theologisch heldere en gedegen uitleg geven waar ik het mee eens was. (Immers lang niet alles in de bijbel is voor slechts 1 interpretatie vatbaar. En behalve dat: er zijn veel onjuiste aannames over Samhein. Vooral door wat men in series of films zien. Maar weinig is daarvan echt waar.

  En dat het voor mensen met TGG lastig is. Heel jammer en erg vervelend. Blijf dan die ene dag thuis? En dubbelcheck bij de gemeente waar en wanneer er optochten zijn?

  Mensen in een rolstoel hebben continue plekken waar ze niet kunnen komen. Mensen met diep autisme raken ook overprikkeld in een simpel winkelcentrum. Veel mensen leven met een handicap.
  Ik raak getriggerd door muziek vooral zingen – maar in de kerk houden ze niet op met zingen omdat ik ptss heb. Tuurlijk niet. Ik doe dan lekker oordoppen in.

  Wat ik wil zeggen: jij mag vinden wat je wil. Je mag er een hartgrondige hekel aan hebben. Net zoals ik een hekel heb aan zingen.
  En ja ik ben met je eens dat ik een kanttekening maak voor kinderen en me afvraag hoe gezond het is. (Dat schrijf ik ook in de blog)

  Maar waar ik moeite mee heb: is de ‘christelijke’ veroordelende houding die de wij zij cultuur benadrukt. De manier waarop stellig en fel meningen worden verkondigd.

  Men jaagt daarmee alleen maar mensen mee in hetharnas , bevestigd de stereotypen die mensen al hebben over christenen en men brengt ze niet dichter bij God. Sterker nog: het creëert verwijdering ipv een open gesprek.

  Dát vind ik erger dan dat er Halloween gevierd wordt.

  Maar jij bent volledig gerechtvaardigd het niet met me eens te zijn! 😘

  Like

 2. Dat heb je mooi verwoord! En ik hou zo van jouw open kijk op de dingen. Hier thuis wordt Samhain gevierd. Onder anderen om zij die er niet meer zijn en onze voorouders te eren/ gedenken omdat we van mening zijn dat de sluiers tussen de werelden deze nacht het dunst zijn. (in een notendop) Maar ik ben ook christelijk opgevoed en ken de bijbel van buiten en binnen en ook daar is ruimte voor. Ik geniet altijd weer van jouw stukjes en je kijk op de dingen, dankjewel😊

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s