Als je ‘maar’ vmbo doet…

Omdat ik maar vmbo doe wil dat niet zeggen dat ik minder mijn best doe!”

Zo, dat kwam er even fel uit. De frustratie druipt ervan af. Uitdagend gaat haar kin omhoog, schouders gaan naar achter en de armen over elkaar.

Voor ik verder ga; je weet bij dit soort blogs van mij nooit of het daadwerkelijk over een jongen of meisje gaat. Of over een persoon die zich anders identificeert. Want ik verdraai de feiten zo zodat de boodschap van het verhaal wel duidelijk wordt, maar dat het onmogelijk is te achterhalen over wie het feitelijk gaat. Privacy noemen ze dat.

Maar ze (of hij) zat daar dus in mijn klas even heel defensief te wezen. Het is mijn tweede lesdag op deze school maar de eerste keer dat ik voor deze dames en heren sta. Onmiddellijk krijgt ze bijval; “Vmbo is misschien een lager niveau maar we doen ook maar gewoon ons best.”

Ik weet al niet meer wat de aanleiding was tot deze uitval. Maar ik heb overduidelijk een snaar geraakt. “Wie denkt dat je minder je best doet omdat je maar vmbo doet?”

“Mijn vader! Want mijn broer doet havo en als hij een 6 haalt is dat zo erg niet, maar wanneer ik een 6 haal is dat omdat ik altijd op mijn telefoon zit.” Terwijl ze dit met rollende ogen zegt maken haar vingers de beweging voor haakjes – om extra duidelijk te maken dat ze zich niet serieus genomen voelt en dat ze helemaal niet altijd op haar telefoon zit.

Ik haal even adem. “Tjonge.” Zeg ik. En ik laat een stilte vallen. “Willen jullie weten wat ik denk over vmbo?” Er wordt voorzichtig doch onhoorbaar geknikt. En ik zie dat een aantal wat rechter gaat zitten, alsof ze zich klaarmaken voor een vernietigende klap.

“Vmbo is niet lager geschoold. Het is praktisch geschoold. Vmbo betekent niet dat je dom bent. Helemaal niet. Ik denk dat een heleboel ‘hoog’ geschoolden – nu maak ik die haakjes beweging met mijn vingers- geen idee hebben hoe je een cv reinigt en controleert, of wat er aan mijn auto mankeert wanneer er lampjes gaan branden. ‘Hoog’ geschoold is vooral met je neus in de boeken. In theorie weet je het dan wel allemaal, maar dat hoeft niets te zeggen over de praktijk.

En to be honest; dat hele idee dat hoger opgeleid (weer maak ik die haakjes) beter zou zijn en betere banen levert is dikke flauwe kul. Want deze samenleving heeft een groot tekort aan mensen die praktisch opgeleid zijn en weten wat ze moeten doen. We hebben mensen tekort aan de bedden in de ouderenzorg, we hebben op alle fronten mensen tekort in de bouw en als mijn vaatwasser stuk is moet ik drie maanden wachten voor er een monteur is die tijd heeft om dat ding te repareren.

Vmbo is praktisch geschoold en onze maatschappij heeft het inderdaad nodig dat jullie je best doen. Simpelweg omdat we jullie nodig hebben. Heel hard nodig.”

Even is het stil. De eerste scheuren in de muren van hun verdediging worden zichtbaar. Tenminste dat hoop ik. En dan piept er een stemmetje…

“Wilt u dit ook een keer tegen mijn vader zeggen?”

13 gedachtes over “Als je ‘maar’ vmbo doet…

 1. Wauw wat een treffende blog.
  Mijn dochter ging van de havo terug naar vmbo. En half de familie werd boos omdat ik haar moet voldoende stimuleerde. Maar ik had thuis een gefrustreerde dochter die keihard leerde en dan weer onvoldoendes haalde. Nu zit ze 3 vmbo, is een gelukkig meisje. En ze wil verpleegkundige worden.
  Vmbo ers zijn toppers en heel hard nodig. En je bent zeker niet minder.

  Eefje

  Geliked door 1 persoon

 2. Waar zouden we zijn zonder vmbo ers, de wereld kan helemaal niet draaien zonder hen. Mijn moeder van 98 woont in een verzorgingshuis huis als ik zie hoe geduldig en liefdevol ze daar verzorgd wordt barst mijn hart soms bijna van dankbaarheid voor de verzorgende van de afdeling. Ze zijn goud waard. Wil je je leerlingen vertellen dat jij niet de enige bent die hen nu al waardeert?

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat mooi geschreven, Sara.
  Ik herken je verhaal, want ook ik werk met vmbo-ers. Heerlijke, eerlijke mensen. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk zij zijn met al hun praktische vaardigheden. Daar mogen we als maatschappij best trotser op zijn, want zonder deze mensen is de maatschappij kansloos.
  Voor mij is het iedere dag weer een feestje om met deze leerlingen op te mogen trekken.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat zijn deze kinderen gezegend met jou als docent , top verwoord , dit is wat ik meanderende ook mee heb gegeven, ik wil dat jullie gelukkig zijn in met wat jullie gaan doen , vergeet nooit dat dat het belangrijkst is.
  De docenten wilde nl mijn kind naar de havo sturen , zeg leuk bedacht maar laat mijn kind maat vmbo gaan doen en nu doet ze heerlijk na de vmbo opleiding bloem groen en styling. Eerst niv 4 maar ze kon gaan bbl -en en toen moest ze of een niv terug of naar Dordrecht naar school, ze heeft gekozen niv terug, mam ik kom er toch wel zeg jij altijd is het niet vandaag is het wel morgen.

  Dus wat ik wil zeggen Sara er moeten meer docenten zijn zoals jij dikke kus van mij
  Op fb ben ik creatief tekenen daar ben ik een beetje anoniem 🤣😉

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat een vooroordeel bestaat er over het VMBO zeg, echt irritant….. zok’n vader mag juist blij zijn dat het kind deze stroom in het onderwijs volgt. Juist de tieners die deze opleiding volgen hebben we hard nodig in de maatschappij, zij weten namelijk die functies uit te voeren die we heel hard kunnen gebruiken. Zij zijn de mensen die er nu veelal te weinig zijn. Mensen die kunnen werken met hun handen.
  Iemand die hoger opgeleid is, kan dan mogelijk beter leren, maar wat zegt dat uiteindelijk? ……..helemaal niets…… ze hebben het misschien wel allemaal in hun hoofd zitten, maar in de praktijk dat gebruiken is niet voor hen allemaal weggelegd.

  Je kind is veel gelukkiger als het de stof kan opnemen en kan uitvoeren, dan dat het meer moet presteren, zoals uit jouw column, er zijn ouders die te veel eisen van hun kind dan dat ze aankunnen, dat is zo jammer. Hier in de omgeving lees ik daar regelmatig over, dan doel ik op het Gooi en omliggend gebied.

  Geliked door 1 persoon

 6. Zo fijn dat jij direct op zo’n diep gefrustreerde èn openhartige opmerking van die vmbo-leerling reageert, reageert vanuit je hart open en betrokken. Het is zo waar wat je tegen hem/haar hebt gezegd!
  Zulke betrokken leerkrachten als jij ♥ zijn er hopelijk op elke school. En nu maar hard hopen dat die leerling de moed heeft dat ook thuis te benoemen, misschien via de broer

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik ben het helemaal met je eens. Er is niets minder aan vmbo.
  Toch is het ook niet waar dat VWO alleen theorie is. Nu wordt (voor mijn gevoel) deze groep bijna zwart gemaakt. Mijn zoon zit op de universiteit, hij studeert vreselijk hard. Maar als ze horen wat hij doet dan kijken ze mij aan alsof ‘lager’ geen optie was.
  Dit past hem en voor het eerst in zijn schoolloopbaan gaat hij er met plezier heen.
  Geen één opleiding is minder. Beroepsmensen zijn onmisbaar, maar de meeste hoger opgeleiden ook.
  Dus waarom laten we niet iedereen in zijn waarde?

  Like

  • Ik heb niet het idee dat ik iemand niet in zijn waarde laat of zwart maak.
   En ik zeg ook niet dat vwo ‘alleen’ theorie is.
   Wat ik wel zeg: als je het verschil moet duiden tussen vwo en vmbo is het grootste verschil ‘praktisch’ versus ‘theoretisch’ en NIET (wat de samenleving er vaak onterecht van maakt) hoger versus lager. En bij de term ‘lager’ ligt er een minderwaardig vooroordeel aan ten grondslag en dat voelen de praktisch geschoolden enorm.

   En tuurlijk moeten vwo-ers af en toe ook praktische dingen uitvoeren. Net zozeer als dat vmbo-ers echt ook wel kennis moet opdoen van zaken waar ze voor leren.

   Dat iemand op de universiteit hard moet werken: daar doe ik niets aan af. Dat is zeker zo.

   Overigens: een mbo-er die bijvoorbeeld leert straten maken is ‘savonds niet minder moe dan iemand die naar de Unie gaat.

   Het is geen wedstrijdje ‘wie doet het beter’.

   Like

   • Ik bedoelde ook niet dat je iemand zwart maakt hoor! Het is de laatste tijd zoveel in het nieuws.
    Ik maak het vanaf de ‘andere’ kant mee. Daar zijn de vooroordelen net zo hardnekkig helaas. Als ze horen dat zoon 1 op de uni zit en de ander gymnasium doet dan kijken ze mij aan en vragen van wie hebben ze dat?

    Misschien is ‘gewoon’ en ‘gemiddeld’ wel zo makkelijk.

    Geliked door 1 persoon

   • No worries!
    Maar wat een belediging wanneer ze zeggen ‘van wie hebben ze dat?’ Alsof opleiding van de ouder per definitie iets zegt over je intelligentie…

    Hier heeft zoon 2 ook ‘maar’ mbo … maar ondertussen is hij loeislim (bleek ook uit IQ testen) maar hij heeft een hekel aan lezen… en dan kom je op school niet makkelijk ver. Sowieso is ons onderwijssysteem niet geschikt voor alle types…

    Ikzelf vind het juist mooi dat er uitschieters zijn die veel beter inzicht hebben in theorie en anderen die onwijs handig zijn en weer anderen die een onmogelijke hoeveelheid empathie aan de dag kunnen leggen…

    Anders is mooi. Het maakt niet beter, het maakt uniek. Zo heeft iedereen zijn unieke bijdrage.

    Dank voor je meedenken!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s