Bible journaling 

Hoewel inkt, verf en washitape ook wel leuk is om mee te werken merk ik dat ik qua journalen het liefst blijf bij mijn Micronpennetjes en mijn doos pastelpotloden van Bruynzeel Design.

De laatste tijd werk ik ook steeds meer gelaagd. Dit wil zeggen. Ik teken de ‘buitenlijnen’ met mn micronpen (ik kocht in Amerika een setje met veel verschillende kleuren in de dikte 01) en dan begint het inkleuren.  Ikzelf werk meestal van licht naar donker. Ik zet dan de lichtste plekjes in mn tekening aan, fixeer de kleur met spray fixative voor pastel (ik heb die van Talens momenteel maar elke andere voldoet ook – geen haarspray want dat kan op den duur verkleuren of gaan plakken).  Pas na het fixeren ga ik verder met de volgende, iets donkerdere kleur.

Het voordeel van dit gelaagd werken is dat de kleuren niet mengen en smoezelig worden, maar dat ze meer in elkaar opgaan. Op deze wijze kan je heel veel kleuren over elkaar aanbrengen waardoor de tekening meer diepte krijgt. Vooral bij ‘haar’ is het effect goed zichtbaar. Het lijkt dan wel of je allemaal sprietjes haar ziet in plaats van gewoon een dik vlak met 1 bruine massa.

 Ook bij het tekenen van huid geeft dit een veel dieper effect. Voor bovenstaande tekening bij Psalm 121 gebruikte ik voor de huid maar liefst 1 geeltint, 2 tinten ‘huidskleur’, 2 kleuren rood, 4 tinten bruin en een tint grijs. Zie je niet maar toch ook weer wel.

 Ook wanneer je heel klein en fijn werkt (je blijft wel scherpen trouwens) is het tussendoor fixeren erg prettig. Dit voorkomt dat je halverwege de kleur uitveegt over de rest van je blad. Voor de huidskleur van mijn versie van Koningin Wasti gebruikte ik overigens 6 verschillende bruinen, 2 roden, 2 huidskleurige tinten en 2 gelen.

Eigenlijk zou ik nog meer kleuren tot m’n beschikking willen hebben. Weet iemand waar ik losse potloodnummers (of een veel grotere doos) van Bruynzeel design kan kopen? 😇 dan doe ik mezelf een vroeg sinterklaaskadootje 😁😅
Meer journaling? Volg me op instagram! (Naam: Saralindenhols)

4 gedachtes over “Bible journaling 

 1. Hoi Sara, ik zag een site kleurpotlodenwinkel.nl. Van het merk Faber Casteli kun je losse potloden kopen, maar ik weet niet of dat het goede soort is. Groeten, Nelly

  Like

 2. Ik weet niet waar je woont, maar ik zou proberen de dichtsbijzijnde winkel met kunstenaars-benodigdheden. Dat is de enige plek waar ik losse potloden verkocht heb zien worden, en vaak kun je ze dan nog proberen ook, om te kijken of het echt de juiste tint is.
  Je tekeningen zijn echt super ! Fixeer je dan eigenlijk de hele pagina of alleen het stuk waar je op bezig bent geweest ? En het klinkt alsof je dan ook dagen bezig bent met één tekening, of valt dat mee ?

  Like

  • Losse potloden van andere merken weet ik wel te vinden… Maar vind die van Bruynzeel zo lekker werken 😅 ik fixeer alleen de tekening en nee ik ben er niet zo lang mee bezig. Fixeren is amper een minuutje werk: even sprayen, laten drogen (vervliegt heel snel) en ik kan weer verder. Meestal ben ik iets van 1,5 uur met een tekening bezig. Soms meer, soms minder.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s